Medáčky – medové perníčky

medacky

Dnes jsem se rozhodla sepsat recept na medáčky. Recept mám od maminky a na těchto perníčkách si ujíždím už od útlého věku. Dělala jsem je poprvé úplně sama v karanténě na Velikonoce. Alespoň k něčemu je ta koronténa dobrá.

Budeme potřebovat:

25 dkg hladké mouky (50 dkg)
26 dkg mletého cukru (52 dkg)
2 vejce (4 vejce)
7 dkg medu (14 dkg)
7 hřebíčků (hmoždířem rozdrtit) (14 ks)
1 lžička skořice (2 lžičky)
1 lžička sody (2 lžičky)

Postup přípravy:

Všechny ingredience smícháme v dostatečně velké misce.
Ze začátku míchám vařečkou, poté je třeba těsto pořádně zapracovat rukama. Upozorňuji, že to je potvora těsto! Takže se obrňte trpělivostí.
Nebude hezké a nelepkavé, jak jste třeba zvyklí u jiných.
Pěkně lepí a z prsů si ho sundávám příborovým nožem.
Jakmile máte pořádně zapracované, zakryjete ho fólií a necháme do druhého dne v lednici. ‘

První udané váhy jsou na poměrně malou várku, pro tak dvě osoby akorát. Pokud máte děti, nebo chcete perníčky rozdávat, doporučuji minimálně dávku dvojnásobnou. Moje máma dělá dokonce ze 4 dávek. Ovšem upozorňuji na to, že v tomto případě jde prakticky o celodenní pečení.

Pečení:

Druhý den si připravíme vál, nebo jako já, když nemáte… linku.
Opravdu hodně si pomoučete podklad, jinak se s těstem nedomluvíte. Stejně tak i váleček.

Těsto dáme na podklad, z horní strany opět pomoučíme a rozválíme si jej na tloušťku cca 0,5 cm. Můžeme vykrajovat. Vykrojené perníčky dáme pečící papír na plech, pečící papír používám opakovaně. Dá se péct i bez něj, ale toto těsto se opravdu hodně lepí
a perníčky není jednoduché z plechu dostat.
Troubu rozehřejeme na cca 180 °C a perníčky do ní nedáváme dřív, než bude úplně rozehřáta. Kdyby jste je tam dali dřív, roztečou se a vytvoří jednu velkou rozplizlou placku.
Jakmile máme rozehřáto, vložíme perníčky do trouby. Jedna várka mi trvá cca 15 minut, ale já mám opravdu starou troubu.
Ihned jak začnou malinko hnědnout, už vytahujte, jinak budou perníčky moc vypečené a nezměknou. Pokud vychytáte dobře čas vytažení, dosáhnete krásně vláčných perníčků.
Tento postup opakujte, dokud máte těsto. Postupně se naučíte, kdy perníčky vytáhnout, já na to přišla přesně u třetího plechu.

Tip:

Do středu perníčku dejte mandli, lentilku, nebo třeba jiný druh oříšků. Zkoušeli jsme kyselé žížalky od JoJo, chuť skvělá, ale esteticky nebyly perníčky ani trošku hezké. Rybičky se roztekly.

Mandle musíte oloupat a to tak, že je asi cca 2 minuty povaříte. Necháte vodu vychladnout a poté stáhnete slupky.
Cokoliv budete do perníčků přidávat na vzhled i chuť, je třeba pořádně zatlačit do těsta. Vůbec se toho nebojte.

PS: Zatím všem chutnaly. Přítel je přirovnává Štramberským uším a všichni si je moc chválí.

Přeji pevné nervy, ať se vydaří a všem chutnají.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *